keskiviikko 11. toukokuuta 2011

B6. Susi kertoi totuuden

 Novellin Tositarina kolmesta pienestä porsaasta, kirjoittanut Jon Scieszka vuonna 1989, kertojana toimii Aleksanteri T. Susi. Novelli kertoo tarinan kolmesta pienestä porsaasta uudella tavalla, Ison Pahan Suden näkökulmasta.

Aleksanteri T. Susi, jota voidaan kutsua myös Alluksi, on novellin kertoja ja aika hauska sellainen. Novelli etenee loogisesti "Olipa kerran -aikaan". Alussa Susi on leipomassa kakkua mummolleen, josta tulee välitön alluusio Punahilkka -satuun, ja tässä vaiheessa sympatiani ovat täydellisesti Suden puolella. Susi onkin kiltti ja se leipoo synttärikakkua rakkaalle mummolleen, mutta sokerit pääsevät loppumaan ja sen täytyy lähteä lainaamaan sokeria naapureiltaan, jotka ovat yllätyksellisesti kolme pientä porsasta. Novelli seuraa iloisesti tarinaa Kolme pientä porsasta ja esittelee Suden vähän flunssaisena, mutta kaikkeen pahaan syyttömänä. Susihan vain vahingossa sattuu aivastamaan, ja minkä se sille voi, että kahden ensimmäisen porsaan talot ovat niin heikosti rakennettuja, oljista ja risuista. Kaksi ensimmäistä porsasta kuolee talojensa romahtaessa ja suden täytyy syödä ne, mutta puolustelee tekojaan "Minusta oli sääli, että hyvä kinkku jäisi lojumaan olkiin." sekä "No, tiedät kai, että ruoka pilaantuu, jos sen jättää ulos. Niinpä tein mitä voin.". Kolmas porsas onkin jo kovempi pala. Se rakensi talonsa tiilistä ja on hyvin ilkeä Sudelle ja vetää itse aloittamansa riidan henkilökohtaiseksi sanomalla: "Ja mummosi saa vaikka istua nastaan!". Ja näin vahinkojen kautta Aleksanteri T. Sudesta tulee Iso Paha Susi.

Suden henkilöhahmo on novellissa täynnä yllätyksiä. Koska Susi on tietenkin minä -kertoja toiset asiat jäävät yksipuolisiksi, ja Suden tyyli kertoa asioista on vähättelevä, etenkin puhuessaan naapureistaan porsaista: "Se naapuri sattui olemaan porsas. Eikä edes kovin fiksu. Se oli väsännyt talonsa oljista." Lauseet ovat lyhyitä ja se tekee novellista keveän ja sadunomaisen. Susi on pääosin novellin hyvä tyyppi, mutta loppua kohti perustelut kaikille teoille eivät ole kaikenkattavia, vaan enemmänkin peitteleviä. Susi yrittää selitellä ja ajoittain onnistuukin siinä hyvin, mutta pääosin argumentit vaikuttavat keveiltä ja tuntuu, kuin Susi vain haluaisi syyn saadakseen syötävää. Seliteläkseen Susi toteaa jo alussa "Ei kai ole minun syyni, että sudet syövät söpöjä pikku elukoita niin kuin pupuja ja lampaita ja possuja. Me nyt vaan ollaan sellaisia." Herääkin kysymys: Miksi Susi edes menee lainaamaan sokeria naapuriltaan, joka on possu? Miksi hän ei mene kauppaan ja osta sieltä sokeria? Kaiken lisäksi Susi yrittää vedota lukijaan hienoisesti syyllistämällä tilanteessa, jossa ensimmäinen porsas on kuollut todetessaan: "Minusta oli sääli, että ihan hyvä kinkku jäisi lojumaan olkiin. Niin minä sitten soin sen. Kuvittele, että siinä olisi lojunut juustoburgeri."

Susi on hyvin mallikelpoinen kertoja ja koen, että tarinaa ei olisi voinut paremmin kertoa. Novelli loppuu siihen kun Sudesta levitellään juoruja lehdissä ja siihen kuinka hänet omien sanojensa mukaisesti "lavastetaan syylliseksi". Pohjimmiltaan novelli on opettavainen ja sudet vaan sattuvat olemaan niitä pahimpia eläinhahmoja. Koska Aleksanteri T. Susi ei itsessään vaikuta kovin jännittävältä, uutishaukat päättivät kehitellä jutun Isosta Pahasta Sudesta ja siinä se. Aivan kuten toimittajat tekevät jutuista elämää suurempia päivittäin. Lopun tullessa Susi toteaakin: "Minut lavastettiin syylliseksi."

3 kommenttia:

  1. Vastauksessasi on vähän selostava ote. Napakammin voisit siis purkaa novellia eri henkilökuvan piirteiden näkökulmista: faktat, luotettavuus, suhteet muihin, arvot ja asenteet jne.

    Teet referoinnin ohessa kuitenkin selviä havaintoja ja päätelmiä. Perustelet myös tulkintojasi. Sisältöä kokonaisuutena on siis ihan kivasti - se vain täytyy rakenteen vuoksi lukijan kaivella esille...

    Muista tekninen otsikko!

    VastaaPoista
  2. Perustelet mielipiteitäsi hyvin. Sitaatteja on sopivasti ja ne havainnollistavat hyvin tulkintojasi. Rakenne on sujuvaa.

    VastaaPoista